Tien jaar na onze eerste uitstap naar Parijs, herneemt Zen Sangha een unieke kunsthistorische vijfdaagse onder de leiding van Frank Roshi, die jarenlang gids was in Parijs en graag zijn beleving van de lichtstad deelt met de sangha.
Partners en vrienden zijn van harte welkom!


TER INLEIDING

Wij zullen niet alles doen en overal gaan. Het tempo zal traag zijn.
Beeldende kunst, architectuur en ruimtelijke ordening willen wij samen ‘anders’ bekijken.
Wij verlaten de platgetreden paden, gaan langs enkele bijzondere plekken en wandelen – soms in stilte – een doordacht traject.
Wij doen (kijk)meditatie in de Rothko-expo, zazen in de Rue du Bac, en misschien jikiji in de metro.
Wij zijn met 28 deelnemers en twee gasten.

De eerste dag dinsdag 7 november reist elke deelnemer op eigen houtje naar de Franse hoofdstad, waar wij om 16 uur afspreken in ons hotel voor de startvergadering. Je kan uiteraard ook vroeger aankomen in de stad en je mag in het hotel inchecken vanaf 15 uur.
Wij verblijven in het gemoedelijke ‘Foyer Le Pont’ in het 14de arrondissement. Na een korte wandeling in de buurt gaan wij samen dineren.
Op woensdag 8 november bezoeken wij in de voormiddag de Fondation Giacometti. Wij verkennen de ‘Rive Gauche’ op weg naar het Musée Rodin met zijn prachtige beeldentuin. Na het vrije avondmaal in de buurt, kan wie wil nog mee op een avondwandeling in het Quartier Latin.
Donderdag 9 november is er ’s morgens een ‘kennismaking’ met de befaamde reeks Vlaamse(?) wandtapijten van de ‘Dame met de eenhorn’ in het Musée de Cluny. Het hoogtepunt van de week wordt ongetwijfeld ons bezoek later op de dag aan de Mark Rothko-tentoonstelling in de Louis Vuitton Foundation in het Bois de Boulogne.
Op vrijdag 10 november bezoeken wij, anders dan aangekondigd, niet het Musée Guimet omdat de collectie Mahayana-kunst dicht is voor renovatie.  De voormiddag is vrij, maar in de namiddag bezoeken wij de spectaculaire expositie ‘Van Gogh in Auvers-sur-Oise, de laatse maanden‘ in het Musée d’Orsay. ’s Avonds treffen wij elkaar in het Foyer om samen uit te gaan eten in de buurt.
Zaterdag 11 november keren wij terug naar huis en is er geen programma voorzien. Je kan echter zelf nog iets bezoeken voor je de stad verlaat.

Het wordt waarschijnlijk een onvergetelijke week. Wij wandelen veel, zien mooie dingen, tafelen lekker en ontdekken Parijs op een andere manier.
Alle noodzakelijke inlichtingen over deze reis staan verder op deze pagina.

 

 

Wat wij gaan zien

WOENSDAG


Fondation Giacometti


Musée Rodin

 

DONDERDAG


De dame met de eenhorn
In het Musée de Cluny, het museum voor middeleeuwse kunst, ontdekken wij deze voor velen onbekende kunstschat!

De Louis Vuitton Foundation is een nieuw Frans kunstmuseum en cultureel centrum gesponsord door de groep LVMH.
Het deconstructivistische gebouw is ontworpen door de Amerikaanse architect Frank Gehry, die ook het Guggenheim Museum in Bilbao tekende, en opende in 2014. Het transparante museum ligt naast de Jardin d’Acclimatation in het Bois de Boulogne in het 16e arrondissement van Parijs, grenzend aan Neuilly-sur-Seine. Bij onze aankomst nemen wij de tijd om het gebouw aan de buitenkant te bekijken.

De tentoonstelling, gewijd aan de Amerikaanse schilder Mark Rothko (1903-1970), brengt 115 werken samen uit belangrijke internationale openbare collecties en privéverzamelingen. De expo volgt een chronologische route, die de carrière van de contemplatieve kunstenaar traceert vanaf zijn eerste figuratieve schilderijen tot de herkenbare Color Field Painting, die zijn werk definieert. Rothko’s abstracte doeken ademen een bijna mystieke sfeer uit. Wij kregen de toestemming om in de tentoonstelling als groep een kijkoefening met aansluitende rondleiding te doen.

 

VRIJDAG

Vrijdagvoormiddag is vrij. In de namiddag bezoeken wij de spectaculaire expositie ‘Van Gogh in Auvers-sur-Oise, de laatse maanden‘ in het Musée d’Orsay.

Vincent van Gogh woonde de laatste maanden van zijn leven in het Franse dorp Auvers-sur-Oise, vlak bij Parijs, van 20 mei 1890 tot aan zijn dood op 29 juli dat jaar. Hij was in die maanden zeer productief: in 70 dagen maakte hij maar liefst 74 schilderijen en meer dan 50 tekeningen. Een uitzonderlijk hoge productie, zelfs voor Van Gogh. Hij maakte er enkele van zijn bekendste meesterwerken, zoals Korenveld met kraaien en De kerk van Auvers-sur-Oise.
In de tentoonstelling volg je Van Gogh vanaf zijn aankomst in Auvers-sur-Oise waar hij hoopvol en vol ambitie aan het werk ging. Hij experimenteerde volop met kleur, penseelstreek, formaten en onderwerpen.
Ondanks de inspiratie die de nieuwe omgeving hem bood, kregen gevoelens van mislukking, eenzaamheid en melancholie steeds meer de overhand. Uiteindelijk verkoos hij zijn leven te beëindigen en hij overleed op 29 juli 1890.

 

PRAKTISCHE INFO

Verblijfadres: Foyer Le Pont – 86 Rue de Gergovie, 75014 Paris, Frankrijk

We zijn te gast bij het Europees ontmoetingscentrum voor protestantse kerken in het hart van Parijs (14de arr – nabij metrostation Alésia).
Website: https://foyerlepont.ekir.de/francais/home
Zie hier een filmpje over het Foyer.

Wij reserveerden kamers voor 1, 2 of 3 personen met eigen douche en WC. Inbegrepen: lakens, handdoeken en ontbijt.
Mensen die een éénpersoonskamer boeken, betalen een toeslag van 20 euro per nacht.

Voor de drie gezamelijke maaltijden ’s avonds is steeds een vegetarische optie voorzien.


Met deze vijfdaagse willen wij graag een beetje de kas van onze sangha spijzen…

Inbegrepen in de deelnameprijs zijn het logies mét ontbijt, de toegangskaartjes voor vijf musea, de administratie- en werkingskosten en de begeleiding. Het avondmaal met drankje op dinsdag, donderdag en vrijdag is ook in de prijs inbegrepen.

 

Aanmelden

Deelnameprijs
Voor deelnemers die een twee- of driepersoonskamer boeken: 590 euro.

Voor zij die een éénpersoonskamer wensen: 670 euro.

Merk op dat de reiskosten, de metrokaartjes, de dagelijkse middaghap, het avondmaal op woensdag, het persoonlijk verbruik én de vrije activiteit op vrijdagvoormiddag NIET in de deelnameprijs inbegrepen zijn.

Je stort het juiste bedrag op de rekening van Zen Sangha vzw met vermelding van ‘Parijs 2023’ en je EIGEN naam.

Rekening Zen Sangha :
IBAN-nummer: BE81 8901 5424 8724

BIC-code: VDSPBE91

Van zodra wij je storting hebben ontvangen is je inschrijving definitief en zal je een bevestiging én meer inlichtingen ontvangen.

Voor meer inlichtingen bel 0472 48 66 49.

 
Annulatie
Indien je op de valreep toch niet mee zou kunnen, verwittig dan alsjeblief zo snel mogelijk. Bij annulatie zijn wij gebonden aan de afspraken met het hotel.
Zeg je af vóór 1 november 2023 dan storten wij je de deelnameprijs terug, maar betaal je een annulatiekost van 70 euro (voor o.a. reeds bestelde museatickets en administratie).
Zeg je af vanaf 1 november dan storten wij je de deelnameprijs terug, maar betaal je 50% van je hotelkosten plus de annulatiekost van 70 euro .
 
 

 

Verplaatsing NAAR Parijs

Iedereen reist op zelfstandig of in kleine groepen naar Parijs (onderling af te spreken).
Enkele suggesties met prijsbenaderingen.

Met de trein NMBS – grote verschillen al naargelang leeftijd, eigen kortingskaarten, vertrekuren, vertrekstation, grootte van het reisgezelschap, enz. – tijdig reserveren voor scherpe prijs.
Tarieven bij benadering heen en terug naar Parijs (Gare du Nord), onlangs gelezen op website NMBS Internationale treinen:

  • via Brussel Zuid met de Thalys – dit is gangbaar het duurdere tarief: vanaf 80 euro + ticket naar Brussel-Zuid.
  • via Moeskroen en de hogesnelheidstrein vanuit Lille (Flandres) – dit is gangbaar het goedkopere tarief : vanaf  75 euro + ticket naar Moeskroen + ticket Moeskroen-Lille (Flandres).
    Let op! Lille (Rijsel) heeft twee stations: Lille-Flandres en Lille-Europe.

Eigen wagen – er is geen parkeergelegenheid in de buurt van het Foyer – je kan parkeergarages vinden waar je langer kan parkeren (goedkoopste plaatsen: tussen 88 en 150 euro voor parkeren tussen dinsdagmiddag 16u en zaterdagmiddag 16u) – er is ook vignet nodig om stad binnen te mogen (5 euro?).
Overweeg autodelen met andere deelnemers.

Flix-bus – tijdig reserveren!
Tarieven bij benadering heen en terug naar Parijs (Bercy), onlangs gelezen op www.flixbus.be
Heenreis dinsdag 7 november: van Gent-Dampoort naar Parijs Bercy: geen bussen die toelaten om die dag tegen 16u op onze afspraakplaats te zijn (wel nachtbus of daags voordien…) 
Terugreis zaterdag 11 november: Parijs Bercy  16u – Gent Dampoort 20.45u.
Heen en terug vanaf 20 euro, maar een lange reisduur…

 

Verplaatsing IN Parijs

De metro breng ons relatief snel van de ene plek naar de andere. Wij reizen bijna altijd in groep en zorgen voor duidelijke reisinstructies per afspraak.
Iedereen koopt zelf bij aankomst in Parijs een individueel ‘carnet’ voor 10 ritten (19,10 euro). Alvast 2 ritten hiervan heb je nodig om van je aankomstplek (Gare du Nord, Bercy, parkeergarage, …) naar het Foyer te reizen en terug. Dan resten nog 8 ritten voor de verblijfsperiode. Mochten meer ritten nodig blijken, dan kunnen die bijgekocht worden.

 

Breng zeker mee

  • Goede, ingelopen stapschoenen en genoeg baar geld zijn noodzakelijk.
  • Een handig rugzakje en een drinkfles zijn wenselijk.
  • Misschien een reisparaplu.
  • Een picknick voor de heenreis.
  • Het uitgeprinte, gedetailleerde reisprogramma dat deelnemers per mail zullen ontvangen.

In Parijs overleven tamelijk wat gauwdieven: laat daarom dure apparaten (fototoestel, laptop, Ipad,) en schouder- en handtassen misschien thuis. Gesp een onzichtbare geldbuidel aan waarin je geld en ID veilig op kunt bergen.

 

Richtlijnen en afspraken voor de Weg

Het programma kan naar de omstandigheden aangepast worden.

Omdat dit een sanghareis is, beseffen de deelnemers dat wij soms een meditatieve (kijk)oefening doen, en soms de stilte beoefenen.

Vóór onze activiteiten en uitstappen maken wij telkens precieze tijdsafspraken. Op laatkomers wachten wij 12 minuten.

Enkele mensen zullen hun mobiele telefoon gedurende de hele vijfdaagse overdag aan hebben (behalve in musea). Hun nummer wordt je op de startvergadering meegedeeld.

Breng niet te veel bagage mee. Reis licht.
Vergewis je vooraf van de weersverwachtingen in Parijs en pas je kledij aan.