World Interfaith Harmony Week
3 kortfilms
kortfilm(s) als aanzet tot kennismaking en gesprek

donderdag 6 februari
19.30 – 22u
Huis van de Mens, Kantienberg 9, Gent
georganiseerd door de Interlevensbeschouwelijke Werkgroep Gent met medewerking van Zen Sangha

 

In 2010 werd door de United Nations – op voorstel van koning Abdullah II van Jordanië – de World Interfaith Harmony Week (WIHW) in het leven geroepen. Sindsdien is de eerste week van februari elk jaar “Wereldweek van de Interreligieuze Harmonie”. In dit kader organiseert de Interlevensbeschouwelijke Werkgroep Gent (I.W.G.) op 6 februari een film- en gespreksavond. Na het bekijken van enkele kortfilms kunnen de aanwezigen daarover met elkaar een interlevensbeschouwelijk gesprek voeren.

Een uitgelezen kans om boeiende gesprekken te voeren, om andere mensen te ontmoeten en te beluisteren in hun overtuigingen, voor de uitdaging te staan om je eigen levensbeschouwelijke visie te verdiepen.
Een avond die balanceert op het fascinerende grensvlak van verschillen en gelijkenissen.

 

FILMS

LA LUNA
Pixar Animation Studios – Enrico Casarosa – 2011- computeranimatiefilm 7 minuten
https://nl.wikipedia.org/wiki/La_Luna_(2011)
Bambino wordt op een nacht door zijn vader en grootvader meegenomen voor een vaartochtje op zee. Het drietal stopt de boot midden op zee en kijkt hoe de maan opkomt. Met behulp van een lange ladder klimmen ze naar de maan toe, die uit duizenden lichtgevende stenen sterren blijkt te bestaan.
Met hun bezems vegen de drie de sterren aan een kant weg. Hun werk wordt echter verstoord, wanneer een monsterlijke ster op de maan neerstort. Bambino beklimt de ster en vernielt hem met een hamer; de ster valt in tientallen kleinere sterren uiteen. Klaar met hun werk verlaten de drie de maan weer, waarvan de schijngestalte is veranderd van vol naar een sikkel.


THE MONK AND THE FISH

Michael Dudok de Wit – 1994 – animatiefilm 6 minuten.
Online te vinden
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Monk_and_the_Fish
Een monnik staat naast een waterreservoir in een kloosterenclave, ziet een vis en gaat zijn net halen om hem te vangen. De vis ontglipt hem en de monnik raakt nogal geagiteerd terwijl hij op steeds extremere manieren probeert om de vis te vangen. Hij gaat zelf de vijver in en roept de hulp in van andere monniken; hij probeert het met kaarsen en met pijl en boog, maar het heeft geen zin. Hoe meer de vis hem weet te ontwijken, hoe meer de monnik geobsedeerd raakt. Hij volgt de vis uit de vijver een kanaal in, door verschillende landschappen en uit de beslotenheid van het klooster. Uiteindelijk wordt de achtervolging minder hectisch en bewegen de monnik en de vis in harmonie. Ze zweven door een deur de open ruimte in en drijven samen de lucht in.


AATOS EN DE WERELD

(ingekorte versie van de documentaire ‘Goden van Molenbeek’ naar kinderen toe gemonteerd) – 2019 – 24 minuten – Finse regisseur: Reetta Huhtanen (moeder van Aatos) – hermontage verkorte versie: Nicole Van Kilsdonk
Over deze film: https://www.docville.be/nl/film/goden-van-molenbeek

De aanslagen van 22 maart 2016 veroorzaakten een schokgolf door het hele land. Plots waren alle schijnwerpers gericht op Molenbeek, een “hell hole” volgens de Amerikaanse president. Maar ook thuis voor de 6-jarige Aatos en zijn vrienden Amine en Flo. Een film over vriendschap, geloof en identiteit. En bovenal, een film over wat ons bindt.
De Fins-Spaanse jongen Aatos is 6 jaar en woont in een cité in Molenbeek. Samen met zijn beste vriend Amine, een moslimjongen, ontdekt hij de wereld. Samen luisteren naar het geluid van spinnen, ontdekken wat een zwart gat is en kibbelen over wie er vooraan mag zitten op het vliegend tapijt. Finland maakt kennis met Marokko, atheïsme schurkt zachtjes aan tegen de islam. De goden van Aatos en Amine zijn met velen, sommigen zijn echt, anderen zijn uitgevonden. Ze vormen de aanleiding voor speelse discussies, tot een terroristische aanval in Brussel en Zaventem hun harmonieuze wereld verstoort. Gewapende soldaten patrouilleren nu de straten, kaarsen worden aangestoken ter nagedachtenis en zelfs in de verhaaltjes voor het slapengaan vallen er slachtoffers. De twee jongens zoeken naar de betekenis van dit alles. Ze fantaseren dat ze de laatste overlevenden zijn, de sterkste van allemaal. Tot een onverwachte gebeurtenis hun leven voorgoed zal veranderen.

Lees ook hier op de IWG-website: https://iwgent.be/?page_id=116