Eind juni is de ‘eco-filosoof’ en zenleraar David Loy op rondreis door Europa. Na een ‘ecoretreat’ in Ierland verblijft hij ook een weekend in Antwerpen vóór hij verder naar Duitsland reist.
Het zal de vierde keer zijn dat David in de Zen Sangha te gast is.
Op vrijdagavond 21 juni geeft hij een publieke lezing, die open is voor iedereen, in de zendo van Antwerpen op de Italiëlei. Op zaterdag 22 en zondag 23 juni begeleidt hij daar een tweedaagse ecoworkshop.
Dit weekend kadert in het aanbod van de Zen Peacemakers Lage Landen.

 

David Robert Loy is een Amerikaanse hoogleraar boeddhistische en vergelijkende filosofie, auteur en zenleraar. Hij was medeoprichter van het Rocky Mountain Ecodharma Retreat Center. Zijn meest recente publicatie, “EcoDharma. Buddhist Perspectives on the Ecological Crisis” werd in 2021 gepubliceerd.

 

LEZING The New Bodhisattva Way 
vrijdag 21 juni om 19.30 uur

‘The New Bodhisattva Way’ is het titel van de lezing, waarop David zijn diepgaande studie over de ecologische crisis en de rol van het boeddhisme daarin met ons zal delen.

In plaats van zich te vragen: “Hoe geraak ik uit deze situatie?” stelt de bodhisattva: “Wat kan ik bijdragen om de situatie beter te maken?” Vandaag de dag, meer dan ooit, moeten we het bodhisattva pad begrijpen als een spiritueel archetype dat een nieuwe visie biedt op menselijke mogelijkheden.
David Loy vindt hoop voor nieuwe mogelijkheden binnen onze vele wereldwijde uitdagingen. Hoe kunnen we hoop vinden en wat kunnen we doen?

Volgens een zen koan, waar de meester gevraagd wordt wat alle ontwaakte mensen doen, is het antwoord eenvoudig: ‘Op de juiste manier respons geven’. David voegt eraan toe dat onze beoefening er niet op gericht is om de wereld te overstijgen, maar om er meer volledig in te staan zodat we gepast kunnen reageren.

Wat is er in de boeddhistische traditie dat ons kan helpen dit te doen?
In deze lezing richt David zich op drie aspecten van het Bodhisattva Pad (het Nieuwe Bodhisattva Pad) die de relatie tussen wijsheid en mededogen in balans brengen – en ons leiden naar juiste actie in de wereld.

De lezing is in het Engels en begint om 19.30 uur.
Je hoeft niet aan te melden.

Bijdrage 15 euro (niet voor de deelnemers aan de weekendworkshop)

Adres
p/a Pax Christi (2de verdieping)
Italiëlei 98a – 2000 Antwerpen

 

WORKSHOP  ECODHARMA
van vrijdag 21 tot zondag 23 juni

De ecoworkshop begint op vrijdagavond 21 juni om 19.30 uur met de lezing in de zendo (zie hierboven).
Op zaterdag 22 en zondag 23 juni starten we om 9 uur. Er is een programma met meditatie, onderricht, interactieve werkvormen, samenzijn, uitwisseling en een stiltewandeling. Wij gaan in gesprek over onze mogelijkheden voor meditatieve en actieve participatie in een vernieuwd klimaatbesef.

’s Middags is er geen lunch voorzien, maar brengen mensen zelf hun picknick mee.
Op zaterdag eindigen we de workshopdag om 17.30 uur. Na een korte pauze zal Niamh Barrett, een sanghalid uit Dublin, in een jukaiceremonie de Zen Peacemaker-geloften van Frank Roshi ontvangen.
Op zondag ronden we het weekend af om 15 uur.

De workshop is in het Engels.
Intussen schreven ook reeds ecovrienden in uit Nederland, Duitsland, Ierland en Finland.

Deelnamebijdrage: 100 euro.
Zen Sangha organiseert deze activiteiten met David Loy uit sympathie en beoogt hierbij geen financieel gewin. De deelnamebijdrage dekt de reis- en verblijfskosten, de vergoeding voor David en een deel werkingskosten.

Adres
p/a Pax Christi (2de verdieping)
Italiëlei 98a – 2000 Antwerpen

 

 

Aanmelden

Inschrijven kan hier met het aanmeldingsformulier, waarna je een bevestiging per mail ontvangt.
Na aanmelding kan je de deelnamebijdrage storten op de rekening van Zen Sangha vzw met vermelding van ‘ecoweekend’ en je EIGEN naam. Je deelname is pas definitief na ontvangst van deze storting.

Rekening Zen Sangha :
IBAN-nummer: BE81 8901 5424 8724

BIC-code: VDSPBE91
Bank: VDK, Sint-Michielsplein 16, 9000 Gent, België

Voor meer inlichtingen, schrijf aan registratie@zensangha.be

 

Meebrengen
Picknick voor zaterdag- en zondagmiddag.
Slaapzak als je bij sanghaleden thuis overnacht.

Overnachten
Wij bieden enkele overnachtingsplaatsen aan bij mensen van de sangha thuis in Antwerpen aan 10 euro per nacht (douche inbegrepen), te betalen aan het gastgezin. Reserveer hiervoor bij ons als je aanmeldt voor de workshop

 

 

“Biedt het boeddhisme een eigen perspectief op de ecologische crisis? Impliceren zijn leringen een ander begrip van de biosfeer en onze verhouding ertoe, en kunnen die ons werkelijk helpen in deze kritieke tijden waarin zovele van onze daden meehelpen aan de vernietiging ervan? We kunnen het betwijfelen: tenslotte leefde Sjakjamoeni Boeddha in een heel andere tijd en ruimte, het IJzertijdperk in India. Anderzijds was de Boeddha wel vertrouwd met dukkha, een begrip dat meestal wordt vertaald als ‘lijden’, maar dat in de ruimste zin betekent: onvrede, ongenoegen, onrust – in de grond ons manifest onvermogen gelukkig te zijn. Dat wil niet zeggen dat het leven altijd kommer en kwel is, maar dat zelfs zij die rijk en gezond zijn een onbehagen ervaren dat blijft knagen. Dat we ons leven frustrerend vinden, het ene vervloekte probleem na het andere hebben, is geen toeval, want het ligt in de aard van de niet-verlichte geest zich druk te maken om dingen. Wat betekent dat voor de ecologische crisis? Volgens het boeddhisme lopen er precieze en diepgaande parallellen tussen ons vaak voorkomend persoonlijk gevoel van onvrede en de huidige toestand van de menselijke beschaving. Dit suggereert dat de eco-crisis evenzeer een spirituele als een technologische en economische uitdaging is. Betekent dit dat er ook een parallel loopt tussen de twee oplossingen? Wijst het boeddhistische antwoord op ons persoonlijk lijden ook de weg naar een oplossing voor onze collectieve crisis?”

 

Neem alvast een kijkje op David’s webstek www.davidloy.org

 

Ecodharma: Buddhist Teachings for the Ecological Crisis (Somerville, MA: Wisdom Publications, 2019).

‘This landmark work is simultaneously a manifesto, a blueprint, a call to action, and a deep comfort for troubling times. David R. Loy masterfully lays out the principles and perspectives of Ecodharma—a Buddhist response to our ecological predicament, introducing a new term for a new development of the Buddhist tradition.’

Verkozen tot Best Spiritual Book of the Year” by Spirituality & Practice