FOCUSING

inleiding en
oefengroep


WOENSDAG
7 MEI 

 

o.l.v. Alexandra


10 - 12u
zendo Gent

Lees meer


 

 
 

 

 

10-09-2013

Straatretraite van dinsdag 10 tot zaterdag 14 september in Brussel

VOLZET

maar er is een wachtlijst.

 

 

 

 

Dag en nacht op straat: straatretraite in Brussel
o.l.v. Frank De Waele Sensei

 

Een straatretraite is een beklijvende, hedendaagse  spirituele praktijk, waarbij we met een groep mensen een aantal dagen en nachten op straat gaan leven.  Als ‘thuislozen’ zonder geld en zonder plan zwerven we rond aan de rand van de samenleving.  Een straatretraite is een intens groepsgebeuren en een diepgaande ervaring van grondeloosheid en loslaten.  Door uit onze dagelijkse routine te stappen en de sprong in het onbekende te wagen, zijn we bereid in een situatie te gaan die een diepe transformerende oefening kan zijn.  We gaan in niet-weten staan waar we onze vooropgestelde ideeën over wat zou moeten, en wat niet zou mogen,  loslaten.  We openen ons voor elke ervaring die zich aandient.  We leren de dingen zien zonder oordeel en beseffen dat we alles vinden wat we nodig hebben.  We ontmoeten de ander in de bedelaar, de vreemdeling, de ontheemde.  We duiken onder het vernis van een samenleving.

 

 

 

 

                                                                 

 

Tijdens onze straatretraite zullen we geld en voedsel bedelen.  We bezoeken enkele plaatselijke projecten voor daklozen en schuiven aan bij soepbedelingen.  Elke dag zijn er momenten van alleenzijn én van gezamelijke meditatie.  Vaak is er een luistercirkel.  We slapen ‘s nacht samen ergens buiten.  We doen niets wat onwettelijk of gevaarlijk is.

Behalve de kleren die we aanhebben en een slaapzak, nemen wij niets mee op de straatretraite.  Geen zakgeld, geen polshorloge, geen mobiele telefoon, geen extra kleren, geen boeken, geen vitamines, geen bankkaarten.  Al deze dharmas (dingen) sluiten wij weg in een gemeenschappelijke bagagekluis  in het station bij het begin van de vierdaagse. Het is evident dat een identiteitskaart en levensnoodzakelijke medicatie wel toegelaten zijn en voor vrouwen wat nodig is voor hun intieme hygiëne.
Omdat wij regen verwachten, breng je best ook een warme trui, regenkledij en een waterdichte tas of zak mee voor je slaapzak.

Al wie al aan een straatretraite heeft deelgenomen, kan ervan getuigen wat voor een ingrijpende en ontroerende ervaring dit is. Want in het erkennen van wat er is op de straat, erkennen we ook ons eigen, ‘thuisloze’ hart.

 


De laatste dag van de straatretraite zullen enkele deelnemers de Zen Peacemakers Geloften ontvangen in een ceremonie, die publiek toegankelijk is en om 11u begint op de Muziekkiosk in het Warandepark. Dit park in het hartje van Brussel tussen het koninklijk paleis en het parlementsgebouw ligt vlakbij het Centraal Station. Iedereen is hartelijk welkom! Achteraf doen wij iets om allemaal samen te eten.
Als je Warandepark Brussel intikt op Google Maps, zie je duidelijk de kiosk zowel op de kaart als op de satellietfoto links van de middenas van het Warandepark.

 

Frank De Waele Sensei is een erkende Soto Zenleraar en een Peacemaker Circle Development Trainer. Hij ontving dharmatransmissie van Bernie Glassman Roshi op een straatretraite in New York in 2011 en organiseerde en begeleidde reeds eerder straatretraites in Parijs en Brussel. 

PRAKTISCH

Begin: dinsdag 10 september – afspraak tussen 18 en 19 uur op de trappen bij het oorlogsmonument in de hal van het Centraal Station te Brussel.

 

Einde: zaterdag 14 september na de laatste gemeenschappelijke lunch

 .

 

 

 

 

 

 

 

 


Deelnamebijdrage:

Ter plaatse bij aanvang geven deelnemers contant 150 euro als bijdrage voor administratie, logistiek en begeleiding. (Dus geen storting op de bankrekening van Zen Sangha, a.u.b.). 
Een derde van het deelnemersbijdrage zal, na overleg in de groep, geschonken worden aan een lokaal project voor daklozen in Brussel.

 

 

Inschrijven

Inschrijven kon enkel via registratie.zensangha@hotmail.be
Wij zijn nu  volzet met 25 deelnemers, maar er is een wachtlijst.

 

 

Tijdens de retraite kan je ons bij dringende gevallen bereiken door een bericht in te spreken op dit mobiele nummer: +32 (0)472 / 48 66 49.

 

 

 

 

De straatretraite is een hedendaagse spirituele oefening uitgewerkt door de Amerikaanse zenmeester Bernie Glassman Roshi, sociaal bewogen stichter en bezieler van de Zen Peacemaker Sangha. Haar leidraad is de 3 Tenets zoals die door hem zijn geformuleerd:

 

1. leven in niet-weten (not-knowing)

2. erkennen wat is (bearing witness)

3. liefdevol handelen (loving action)

 

In het boek Erkennen wat is van Bernie Roshi kan je meer lezen over de geest van de straatretraite.

Lees hier meer over de Zen Peacemakers

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

straatretraite 2010

 

 

 

 

 


 Frank Sensei en Harm-Jan op de straatretraite van 2008 

 

 

 

 

Klik hier voor een fotoreeks van Harry Aaldering 
over de straatretraite 2012

 

 

 

 

 * de foto hierboven - in dank gebruikt! - van de meditatiecirkel op de straatretraite van 2009 is van Jo Voet

Toon Agenda