KENNISMAKING

ZEN

 

met Frank Sensei

woensdag 1 april

19.30 - 21.15 uur

 

Lees meer.

 
 

 

 

05-10-2014

Straatretraite van 5 tot 9 oktober in Keulen UITGESTELD

 


Wegens aanhoudende gezondheidsperikelen
van Frank Sensei wordt de straatretraite in Keulen
uitgesteld tot de lente van 2015.
Gelieve ons hiervoor te verontschuldigen!

 

Dag en nacht op straat: straatretraite in Keulen 
uitgesteld tot de lente 2015
 

Een straatretraite is een beklijvende, hedendaagse  spirituele praktijk, waarbij we met een groep mensen een aantal dagen en nachten op straat gaan leven.  Als ‘thuislozen’ zonder geld en zonder plan zwerven we rond aan de rand van de samenleving. 
Een straatretraite is een intens groepsgebeuren en een diepgaande ervaring van grondeloosheid en loslaten.  Door uit onze dagelijkse routine te stappen en de sprong in het onbekende te wagen, zijn we bereid in een situatie te gaan die een diepe transformerende oefening kan zijn.  We gaan in niet-weten staan waar we onze vooropgestelde ideeën over wat zou moeten, en wat niet zou mogen,  loslaten.  We openen ons voor elke ervaring die zich aandient.  We leren de dingen zien zonder oordeel en beseffen dat we alles vinden wat we nodig hebben.  We ontmoeten de ander in de bedelaar, de vreemdeling, de ontheemde.  We duiken onder het vernis van een samenleving.

 

 

 

 

                                                                 

 
Tijdens onze straatretraite zullen we geld en eten bedelen.  We bezoeken enkele plaatselijke projecten voor daklozen en schuiven aan bij voedselbedelingen.  Elke dag zijn er momenten van alleen-zijn én van gezamenlijke meditatie.  Vaak is er een luistercirkel.  We slapen ‘s nacht samen ergens buiten.  Dagelijks reciteren we de 'Poort van zoete nectar'.  We doen niets wat onwettelijk of gevaarlijk is.

Behalve de kleren die we aanhebben en een slaapzak, nemen wij niets mee op de straatretraite.  Geen zakgeld, geen polshorloge, geen mobiele telefoon, geen extra kleren, geen lees- of notaboeken, geen vitamines, geen bankkaarten.  Al deze dharma's (dingen) sluiten wij weg in een gemeenschappelijke bagagekluis  in het station bij het begin van de vierdaagse. Het is evident dat een identiteitskaart en levensnoodzakelijke medicatie wel toegelaten zijn en voor vrouwen wat nodig is voor hun intieme hygiëne.
Omdat wij regen verwachten, breng je best ook een warme trui, regenkledij en een waterdichte tas of zak mee voor je slaapzak.

Al wie al aan een straatretraite heeft deelgenomen, kan ervan getuigen wat voor een ingrijpende en ontroerende ervaring dit is. Want in het erkennen van wat er is op de straat, erkennen we ook ons eigen, ‘thuisloze’ hart.

Frank De Waele Sensei is een erkende Soto Zenleraar en spirit holder van de Zen Peacemakers Sangha Lage Landen. In 1997 nam hij deel aan zijn eerste straatretraite - toen ook in Keulen onder leiding van Bernie Glassman Roshi. Sindsdien organiseerde en begeleidde hij een dozijn straatretraites in Parijs en Brussel. Hij ontving dharmatransmissie van Bernie Roshi op de straatretraite in New York in 2011.  

 

PRAKTISCH

Begin: zondagnamiddag 5 oktober - afspraak in Keulen tussen 15 en 17 uur aan de enige boom op het stationsplein die bij de roze H. Maria Himmelfahrtskirche staat tegenover het Starbucks Café, links als je Köln Hauptbahnhof uit komt. Dus niet aan de Dom!


Einde: donderdag 9 oktober na de laatste gemeenschappelijke lunch

 

 

 

 

 

Deelnamebijdrage:

Ter plaatse bij aanvang geven deelnemers contant 180 euro als bijdrage voor administratie, logistiek en begeleiding. (Dus geen storting op de bankrekening van Zen Sangha, a.u.b.). 
Een derde van het deelnemersbijdrage zal, na overleg in de groep, geschonken worden aan een lokaal project voor daklozen in Keulen.

 

 

Inschrijven vooraf is absoluut noodzakelijk
en kan enkel via
registratie.zensangha@hotmail.be

De inschrijvingen starten op 20 mei en sluiten op 1 oktober.
De straatretraite is beperkt tot 24 deelnemers.

Omdat een straatretraite een intens en veeleisend gebeuren is, moeten deelnemers in een gezonde lichamelijke en geestelijke conditie zijn. Bij het begin van de retraite zullen zij onder andere hier rond een vertrouwelijk document van persoonlijke aansprakelijkheid ondertekenen.

 

Tijdens de retraite kan je ons bij dringende gevallen bereiken door een bericht in te spreken op dit mobiele nummer: +32 (0)472 / 48 66 49.

Het is mogelijk dat, overeenkomstig de situatie, de bovenstaande afspraken en richtlijnen voor de straatretraite nog aangepast worden.

 

***

 

 

De straatretraite is een hedendaagse spirituele oefening uitgewerkt door de Amerikaanse zenmeester Bernie Glassman Roshi, sociaal bewogen stichter en bezieler van de Zen Peacemaker Sangha. Haar leidraad is de 3 Tenets zoals die door hem zijn geformuleerd:

 

1. leven in niet-weten (not-knowing)

2. erkennen wat is (bearing witness)

3. liefdevol handelen (loving action)

 

In het boek Erkennen wat is van Bernie Roshi kan je meer lezen over de geest van de straatretraite.

Lees hier meer over de Zen Peacemakers en hier over de Zen Peacemakers Sangha Lage Landen.

 

 

 

 

 

straatretraite 2010

  

  

Klik hier voor een fotoreeks van Harry Aaldering 
over de straatretraite 2012

 

  

 

 * de foto hierboven - in dank gebruikt! - van de meditatiecirkel op de straatretraite van 2009 is van Jo Voet  

Toon Agenda